Alkoholmentes borok
Mi az az alkoholmentes bor?
Az alkoholmentes bor nem szőlőlé és nem gyerekpezsgő, mivel igazi, alkoholos borból készül alkohol kivonásával. Alkoholmentes bor az a bor, amiben az alkoholtartalom kevesebb, mint 0,5 térfogatszázalék.
Hogyan vonják ki az alkoholt a borból?
Az alkoholmentesítésre jelenleg két módszert alkalmaznak:
- Vákuumdesztilláció – ennek során hő segítségével választják el az alkoholt a bortól;
- Membránszeparáció - a különböző membránok méret alapján választják le az alkoholmolekulákat.
A borok aromáját legjobban a membránszeparáció elvén működő, ún. fordított ozmózis eljárás őrzi meg (természetesen ez a legdrágább alkoholmentesítési módszer…).
Milyen borból készülhet az alkoholmentes bor?
Bármilyenből.
Milyen az alkoholmentes borok élvezeti értéke?
Az illatuk nagyon hasonlít az alkoholos borokéra, ízüknél ez már nem minden esetben mondható el. Bár nagyon hasonlítanak alkoholos „szüleikre”, azért az alkoholos borokhoz szokott emberek számára az élvezeti érték sosem lesz ugyanolyan.
Kiknek jó az alkoholmentes bor, kiknek ajánljuk?
Első sorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a borozás élményét, a hangulatát, a bor illatát, szeretik az érzést, ahogy a borospoharat a kezünkben tartjuk, DE
- valamilyen betegség miatt, mint pl. a cukorbetegség nem ihatnak alkoholt;
- olyan gyógyszert szednek, ami mellett tilos az alkoholfogyasztás,
- akiknek autót kell vezetniük;
- fogyókúrázóknak, hiszen az alkoholmentes borok sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint alkoholos társaik;
- kismamáknak és azoknak, akik már tudják, hogy babát várnak, de még nem akarják nagy dobra verni?
Nekik feltétlenül ajánljuk az alkoholmentes borokat.
Tekintsünk az alkoholmentes borokra lehetőségként, hiszen a borozás nem kizárólag az alkohol fogyasztásáról szól, hanem a hozzá kapcsolódó élményről és érzésekről is. Attól, hogy valakinek le kell mondania az alkoholról, a borozás teljes élményéről mostantól nem kell.
Magyarországon egyelőre egyedül a Törley Pincészet készít alkoholmentes bort (pontosabban pezsgőt), mi azonban beszereztünk több, a maga nemében kiváló (tényleg az, kóstoltuk) fehér-, rosé- és vörösbort Dél-Afrikából és Németországból.
Van az az alkalom, amikor sor kerülhet rájuk. Készülj fel!