FB pixel
48 órán belül házhoz visszük rendelésedet, 15.000 Ft felett ingyenesen.Részletek
Kosár
Kosár
A kosarad jelenleg üres.

FURMINT FEBRUÁR 2024

Kevesen tudják, pár évtizede csupán, hogy a Furmint fajtával önállóan, száraz borként, édes borként, szamorodniként sőt pezsgőként is találkozhatunk a borlapokon és a borszaküzletekben. 

Mitől is olyan különleges ez a fajta, hogy egy egész hónapig ünnepli az ország?

Első sorban talán azért, mert magyar fajtaként tartja számon a világ. A szakirodalom szerint egyértelműen Magyarországról származik, a legkorábbi írásos emlék 1571-ben említi. Kutatások szerit a Gouais Blanc (Hajnos) fajtával áll rokonságban, így tulajdonképpen a Chardonnay és a Rajnai Rizling is a rokonai. 

Azonban mindez még nem indokolja nemzetközi elismertségét, az viszont igen, hogy bizonyítottan ez a legjobban aszúsodó szőlőfajta, így legtöbbször a Furmint a világhírű – 2013 óta Hungarikummá nyilvánított – Tokaji aszúk alapja. 

Németországban egyébként Mosler, Franciaországban Tokay néven ismerik a fajtát. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Badacsony, Somló, Mecsekalja és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található meg.

Egyre többen lelkesednek, értik és szeretik a Furmintot, ezt a különleges szőlő- és borfajtát. Nem csoda, hiszen íze különlegesen tiszta, bora kimondottan elegáns.

Vulkáni mineralitása mellett gyönyörű savakkal rendelkezik, így azoknak is élményt nyújt fogyasztása, akik a borokban a magasabb szintű élményeket keresik. A Furmint a száraz és az édes borok kedvelőit egyaránt képes elvarázsolni, hiszen mind száraz, mind édes bora elegáns, nagy testű és különleges minőségű.

Illata határozottan jellegzetes, leginkább körtére, barackra, birsre, citrusokra és szegfűszegre emlékeztet.

Ismerkedj meg a Furmintokkal közelebbről is! Térj be üzleteinkbe és személyre szabott tanácsadással segítünk kiválasztani, hogy melyik Furminttal érdemes kezdened az ismerkedést vagy válassz kedvezményes Furmintjaink közül webáruházunkból!