FB pixel
48 órán belül házhoz visszük rendelésedet, 15.000 Ft felett ingyenesen.Részletek
Kosár
Kosár
A kosarad jelenleg üres.

Szívmelengető vörösborok 2023 november

 

Amikor bort töltünk a poharunkba az első, amit érzékelünk belőle, a színe. Mind a fehér, mind a vörösborok szemet gyönyörködtető színárnyalatokkal képesek elvarázsolni a borozás szerelmeseit. Az esztétikai élményen kívül azonban a látványból rengeteg dolgot meg is tudhatunk egy borról. 

Megjelenéséből következtethetünk pl. karakterére, fajtájra, sűrűségére, a borkészítési eljárásra és a korára is. Ahhoz, hogy helyes következtetéseket tudjunk levonni, lehetőleg természetes fénynél és fehér környezetben (fehér terítő és fehér falak előtt) érdemes vizsgálni a borokat. Az oldal alján további hasznos információkat találsz arról, hogy mit mutat meg egy vörösbor színe.

Novemberben olyan szép, szívmelengető vörösborokat gyűjtöttünk össze neked, melyek amellett, hogy a szemet kényeztetik és a lelket is feltöltik, még a pénztárcádat is kímélik, hiszen a lent bemutatott tételeket egész hónapban kedvezményesen szerezheted be üzleteinkben és webáruházunkban.

 

Egész novemberben várunk szeretettel és szívmelengető, kedvezményes vörösborokkal üzleteinkben és webáruházunkban!

 

MIT LÁTUNK A POHARUNKBAN?

A vörösborok színe az éréssel mindig a hűvösebb árnyalattól (ibolyakék, bíbor-lila) a melegebb árnyalatok felé tolódik el (rubin, gránát, mahagóni, tégla, narancs). 
A bor látványa sok mindent elárul nekünk. Itt adunk egy kis segítséget, hogy olvasni tudj a pohárból. 

A szín intenzitása

Az intenzívebb színű borok általában merészebbek és magasabb tannintartalmúak. Minél tovább tartott a héjon áztatás folyamata, annál sötétebb és intenzívebb a bor színe. Ha sokáig tart a héjon áztatás, akkor a héj mellett a szőlőmagok és a szőlő szára is ugyanúgy sokáig áznak, és ezek bizony nagy mennyiségű tannint is adnak a borhoz. A túl sok szőlőmagból és szárból származó tannin pedig keserűbbé és túlságosan szárazzá teheti a bort.

Átlátszatlanság

Nézd meg, hogy el tudsz-e olvasni egy szöveget a bor mögé tett papíron. Vannak annyira sötét borok, melyeken egyáltalán nem jut keresztül a fény. A bor átlátszatlansága megmutatja, hogy milyen szőlőből készült a bor, és a bor korára is következtethetünk belőle. Az átlátszatlanság azonban arra is utalhat, hogy pl. a bor szűretlen; ettől is lehet homályos. Ez pl. olasz boroknál gyakran előfordul, ilyenkor a borász szándékosan nem szűri a bort, annak érdekében jobban megőrizze a bor gazdag textúráját és dinamikusabb ízét.

Szín

A bor fő színét a pohár közepe felé kell keresnünk. Ebből leginkább a bor korára következtethetünk. A fiatalabb, hamarabb piacra dobott, nem érlelésre készített vörösborok hajlamosak sokkal gyorsabban (2-4 év) elveszíteni eredeti színpigmentációjukat, míg az érlelésre tervezett borok 10-14 év alatt kezdenek színt váltani.

Másodlagos színek

Ezek a fent említett főszín mellett a pohárban megjelenő egyéb színárnyalatok. A vörösborokban általában a narancssárga, barna, bíbor vagy a tégla árnyalatai jelenhetnek meg. A másodlagos színek jellemzően a bor peremén találhatók, a pohár széle felé haladva.

Íme néhány példa:


 

Jó borozást kívánunk!

a Borháló csapata

Az ajánlatban szereplő árak 2023.11.02. - 11.30. között Borháló kártyával érvényesek üzleteinkben és webáruházunkban történő vásárlás esetén. 
Ha még nincs Borháló kártyád, üzletünkben ingyenesen kiválthatod, webes rendelés esetén pedig automatikusan küldünk egyet. A kedvezményeket már ebben az esetben is megkapod.